захворювання.....

 Захворювання, які передаються статевим шляхом

Інфекції, що передаються статевим шляхом – (ІПСШ) – найважливіша медична і соціальна проблема сучасного суспільства в усьому світі.

За оцінкою ВООЗ, щорічно в усьому світі понад 340 мільйонів чоловіків і жінок у віці 15-49 років хворіють на ІПСШ; на земній кулі кожен шостий житель страждає будь-якою хворобою, що передається статевим шляхом.

До ІПСШ відносять сифіліс, гонорею, хламідійну і мікоплазменну інфекцію, трихомоніаз, герпетичну і папіломавірусну інфекцію статевих органів. Крім того, при статевих контактах, крім ІПСШ, передаються вірусні гепатити В і С, а також деякі інші захворювання (короста, лобкові воші, контагіозний молюск). На сьогоднішній день відомо 30 захворювань, які можуть передаватися статевим шляхом.

Крім цього, статевим передається така інфекція, як вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), що викликає захворювання, зване СНІД (синдром набутого імунного дефіциту). ВІЛ-інфекція-це хронічне, повільно прогресуюче захворювання, яке вражає клітини імунної системи. В результаті її робота пригнічується, організм хворого втрачає можливість захищатися від різноманітних бактеріальних, грибкових, і вірусних захворювань, а також перешкоджати розвитку злоякісних пухлин (раку), що через деякий час веде до смерті хворого.

Деякий час питання ВІЛ та ІПСШ розглядалися незалежно один від одного. Насправді ж між поширенням ВІЛ-інфекції та ІПСШ існує об’єктивний взаємозв’язок. Наявність у людини будь-якої ІПСШ в середньому в 3-4 рази збільшує ризик зараження ВІЛ. Особливо ризик зростає при наявності одночасно декількох ІПСШ. Наявні порушення цілісності слизових статевих органів, в результаті інфікування ІПСШ, є відкритими воротами для вірусу імунодефіциту.

Основним джерелом зараження ІПСШ і ВІЛ-інфекцією є хвора людина. Однак нерідко джерелом може бути зовні здорова людина-носій інфекції. Шлях передачі переважно статевий. Однак слід пам’ятати, що ряд захворювань, наприклад, сифіліс, короста, контагіозний молюск, можуть передаватися в результаті тісного побутового контакту (знаходження в одному ліжку, використання загального рушники, мочалок, посуду). Для ВІЛ і вірусних гепатитів, крім статевого шляху передачі інфекції, важливу роль відіграє і ін’єкційний шлях, що характерно для наркоманів.

Слід розуміти, що заразитися ІПСШ і ВІЛ-інфекцією не можна при рукостисканнях, обіймах, дружньому поцілунку, використанні питного фонтанчика, телефону, через харчові продукти, поручні в громадському транспорті, воду в басейні або водоймі. Ці інфекції також не передаються при укусах комах.

Негативний вплив ІПСШ на організм людини не завжди обмежується тільки ураженням статевих органів і сексуальним дискомфортом. При несвоєчасній діагностиці або неадекватної терапії ІПСШ можуть набувати хронічний перебіг і стати надалі причиною ураження інших органів і систем: суглобів при хламідіозі, серцево-судинної і нервової системи при сифілісі, викликати онкологічні захворювання (рак шийки матки при зараженні вірусами папіломи), а при ВІЛ-інфекції – привести до летального результату.

У жінок репродуктивного віку захворювання, що передаються статевим шляхом можуть стати причиною різних сексуальних розладів, безпліддя, позаматкової вагітності; привести до викиднів, передчасних пологів, вроджених виродків плода, мертвонародження, інфікування плода ІПСШ і ВІЛ; стимулювати виділення і свербіж у піхві, біль при статевому акті. У чоловіків ІПСШ також сприяють розвитку безпліддя і сексуальних порушень, аж до імпотенції.

У чоловіків найбільш частими проявами ІПСШ є виділення з сечовипускального каналу, свербіж, печіння і болючість при сечовипусканні, висипанні (виразки, бульбашки) на статевих органах, збільшення пахових лімфатичних вузлів, болі в області яєчок.

У жінок багато ІПСШ вельми часто проходять приховано, ніяк не проявляючи себе. В окремих випадках можуть з’явитися незвичайні виділення з піхви (рясні, пінисті, сирнистий, з неприємним запахом), свербіж, печіння, роздратування в області статевих органів, хворобливість під час сечовипускання і статевого акту, болі внизу живота, на статевих органах виникають виразки, бульбашки, збільшуються пахові лімфатичні вузли, порушується менструальний цикл.

Крім цього, як у чоловіків, так і у жінок може з’явитися висип на тілі, долонях, підошвах, випадання волосся, припухлість і болі в суглобах, запалення слизових оболонок очей, висипання в ротовій порожнині.

При зараженні ІПСШ не завжди і не відразу з’являється клінічна симптоматика. Кожна інфекція з цієї групи має свою тривалість інкубаційного періоду (»прихований період”), протягом якого відсутні будь-які скарги, симптоми, і заразився людина веде звичний спосіб життя, продовжуючи бути сексуально активним і тим самим піддаючи зараженню свого статевого партнера. Для їх виявлення потрібен спеціальний, уважний і професійний огляд. А найголовніше-лабораторне підтвердження хвороби! Своєчасне звернення і діагностика ІПСШ дозволяють почати адекватне лікування наявних захворювань на ранніх етапах.

Що важливо знати про ІПСШ?
  • Ти можеш не знати, що заразився ІПСШ протягом тижнів і навіть багатьох місяців.
  • Перерваний статевий акт не захищає від ІПСШ.
  • Застосування протизаплідних таблеток не рятує від зараження ІПСШ.
  • Неприємні відчуття і симптоми ІПСШ можуть зникнути без лікування, хвороба залишиться, і ти можеш заражати інших людей.
  • При своєчасному зверненні більшість ІПСШ піддаються ефективному лікуванню.
  • Венеричні хвороби передаються і плоду внутрішньоутробно, і через материнське молоко, і при переливанні крові. Ці мікроорганізми, потрапляючи в організм людини, здатні через кров, лімфу, на сперматозоїдах і т.п. вражати найрізноманітніші органи і системи.

Пам’ятайте! Основа профілактики зараження ІПСШ – це вірність своєму партнерові, інформованість в питаннях безпечної статевої поведінки, а також використання засобів індивідуального захисту (презерватив). У грі під назвою «ІПСШ» немає переможців, є тільки ті, хто програв!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Увага! Лептоспіроз - реальна небезпека!

Якщо ви заблукали у лісі